8 lucruri de stiut cand alegem uleiul de masline

1. Ulei de Masline Extra Virgin

Uleiul de masline Extra Virgin este cel cu o aciditate mai mica de 0.8% si este considerat cel mai sanatos dintre toate tipurile de ulei de masline. Uleiurile de masline virgine sau uleiurile de masline din pomace sau rafinate au o aciditate mult mai crescuta si defecte organoleptice (senzoriale). Uleiul de masline Extra Virgin trebuie sa aiba pe eticheta denumirea „ulei de masline de categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”, iar cel virgin „ulei de masline obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”.

2. Anul Recoltei

Se spune deseori ca uleiurile de masline sunt similare cu vinurile pentru ca ambele pot fi apreciate pentru diversele arome, origini geografice si varietati; insa intre cele doua exista o diferenta critica: in timp ce vinurile sunt mai apreciate odata cu trecerea anilor, aroma uleiului de masline se estompeaza in timp. De asemenea, cititi cu atentie proventienta de pe spatele etichetei: uleiul poate fi promovat ca venind dintr-o regiune specifica, insa pe spatele etichetei puteti afla ca exista mai multe tari de origine, caz in care sezonul recoltei este imposibil de urmarit.

3. Culoarea Sticlei

Uleiul de masline trebuie ferit de lumina si de caldura pentru a evita oxidarea acestuia, ceea ce rezulta si in pierderea calitatii. De aceea, se recomanda ambalajele din sticla inchisa la culoare. In caz contrar, este necesar ca uleiul sa fie pastrat in spatii intunecate si racoroase.

4. Presarea la rece

Presarea la rece (Cold Pressed) sau extractia la rece (Cold Extraction) sunt o garantie a calitatii uleiului de masline. In timpul presarii/extractiei, este important sa se respecte o temperatura de sub 27 grade Celsius, pentru a nu cauza deteriorarea uleiului. Uleiul de masline extra virgin este prin definitie obtinut la temperaturi sub 27 grade Celsius, chiar daca acest lucru nu este trecut pe eticheta.

5. Recoltare Timpurie

Perioada de maturitate optima pentru a culege maslinele este la inceputul sezonului, cand maslinele sunt verzi sau patate. Cu cat maslinele sunt culese mai devreme (early harvest), cu atat cantitatea de ulei obtinut va fi mai mica, insa gustul si aroma acestuia vor fi mai puternice, iar uleiul va avea un grad mai ridicat de antioxidanti si polifenoli.

6. Aciditate

Nivelul de aciditate este unul din principalele criterii ce dicteaza calitatea uleiului de masline. Un ulei de masline de inalta calitate are, de obicei, un gust mai puternic si un punct de ardere mai ridicat.

7. Gustul

Cu cat maslinele sunt culese mai devreme, cu atat uleiul va fi mai bogat in antioxidanti si va avea un gust mai piperat, in timp ce maslinele culese mai tarziu vor conferi un gust mai discret, fructat si un randament mai mare. Secretul specialistilor cu adevarat pasionati de productia unui ulei de masline de calitate este alegerea cu atentie a perioadei de recoltate pentru a obtine un ulei de masline cu gust ideal si proprietati benefice pentru sanatate.

8. Premii

Totodata, va recomandam sa fiti atenti la premiile afisate pe etichetele uleiurilor de masline: un ulei de masline premiat poate fi un indicator al unui nivel inalt de calitate. Exista uleiuri de masline premiate pentru calitate, ulei de masline cu certificarea Marca Increderii sau uleiuri de masline cu provenienta organica/bio.

Surse:

International Olive Council (internationaloliveoil.org)

Meniu