Uleiul de masline in alimentatie

Uleiul de masime este unul din alimentele de baza din Dieta Mediteraneana, bazata pe traditii dietetice din Creta si Italia de sud din anii 1960. Uleiul de masline extra virgin se recomanda atat a fi folosit in stare naturala, pentru o aroma mai intensa si pentru un aport maxim de nutrienti, dar se recomanda si pentru gatit.

Uleiul de masline este ideal pentru a praji alimente. Datorita antioxidantilor si nivelului ridicat de acid oleic, acesta nu sufera modificari majore la temperaturi inalte, si isi mentine valoarea nutritiva mai bine decat alte uleiuri. Punctul sau de ardere (210 grade Celsius) este substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru a praji (180 grade Celsius), astfel incat nu se formeaza produse toxice in timpul gatirii, cum se intampla in cazul grasimilor vegetale ce au un punct de ardere mai scazut.

Un alt avantaj al uleiului de masline este ca, in timpul prajirii, acesta formeaza o crusta la suprafata alimentelor, ceea ce impiedica absorbtia de ulei si imbunatateste aroma. Astfel, mancarea prajita in ulei de masline are mai putine grasimi decat mancarea prajita in alte uleiuri, fiind astfel mai potrivit in mentinerea unei greutati corporale optime.

Beneficiile uleiului de masline pentru sanatate

Maslinele si uleiul de masline sunt un produs agricol care are un loc important in nutritia si sanatatea umana inca din preistorie. Faptul ca maslinele au fost intalnite in zonele sociale, culturale si economice ale civilizatiilor mediteraneene si anatoliene de secole este o buna dovada a profunzimii si importantei istorice a acestui produs pretios.

  • Dieta Mediteraneana – uleiul de masline extra-virgin este o parte estentiala a Dietei Mediteraneene, fiind bogat in acizi grasi mononesaturati (considerati grasimi sanatoase)
  • Boli cardiovasculare – cea mai mica rata a deceselor cauzate de bolile cardiovasculare este intalnita in tarile unde uleiul de masline este practic singura grasime consumata si a fost demonstrat ca acesta are un rol important in preventia apartiei cheagurilor de sange
  • Proprietati antioxidative – in special uleiurile de masline ce provin din masline culese devreme si procesate cu grija contin un nivel inalt de antioxidanti, ce previn atat formarea diverselor boli, cat si imbatranirea organismului
  • Cancer – pentru a combate radicalii liberi ce ataca ADN-ul si duc astfel la formarea cancerului, corpul are nevoie de vitamine si antioxidanti precum cele gasite in uleiul de masline
  • Diabet – uleiul de masline poate preveni sau poate intarzia evolutia diabetului, prevenind rezistenta la insulina
  • Sistem imunitar – este documentat faptul ca uleiul de masline ajuta sistemul imunitar impotriva atacurilor externe din partea mircoorganismelor, bacteriilor si virusilor

Autor: InfoCons – Protecția Consumatorilor

Meniu